Trdelnik

Što je trdelnik?

 

Znate ono kad hodate ulicama grada u vrijeme Adventa, a pored vas prolaze ljudi koji grickaju neko tijesto u obliku dimnjaka? E to je trdelnik.

Kolač od poludizanog tijesta koji će te uvijek pronaći na ulicama Budimpešte ili Praga. Nastanak ovog kolača, teorije kažu, seže u daleku prošlost, kada su se plemena bavila stočarstvom pa je trebalo smisliti kako ispeći tjesto na otvorenoj vatri. Navodno su stočari komade tijesta motali na štap i lagano ga pekli na otvorenom plamenu.

Slovaci u mjestu Skalica su oživjeli stari recept, a on je postao omiljena slastica na Češkom dvoru. Krajem 18. stoljeća umirovljeni mađarski general Jozsef Gvadany donio je originalni recept u Mađarsu i popularizira tu slasticu.

Danas na svim mjestima gdje se peče trdelnik možete vidjeti kao nastaje ova poslastica, čak i na uličnim štandovima. Vješte ruke majstora omataju trakice tijesta oko metalnih valjaka koji se peku na otvorenom plamenu i teko nastaje oblik dimnjaka (chimney = dimnjak). Taj budući dimnjak se zatim uvalja  u šećer, cimet, vaniliju, kokos, pistaciju, lješnjak ili neke druge dodatke. Varijante su razne a  sve ovisi o ideji i  mašti majstora i željama sladokusca.

Isprobajte i vi svoj trdelnik jer miris cimeta i karameliziranog šećera brzo putuje zrakom.

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo: Volodymyr Shtun

 

Naslovna fotografija: Photo: Volodymyr Shtun

pošalji upit

Vrijede opći uvjeti putovanja putničke agencije Best Travel. Uplaćena jamčevina kod Kvarner Vienna osiguranja. Preporučamo putno osiguranje!

 

Izdvajamo

Najam autobusa

Najam autobusa

Best Travel

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas

Adresa:

Best Travel, turistička agencija

Ilica 49, galerija Obrtničke komore

HR-10000 Zagreb

Radno vrijeme:

Ponedjeljak-petak: 10-16h

Kontakt:

t: 01/48-17-675

t: 01/58-01-485

e: besttravel@besttravel.hr

Žiro-račun:

HR2423600001102645207

OIB:

58648734664

Gardaland

Izleti u Gardaland

Izleti u Gardaland

Jednodnevni i višednevni izleti u Gardaland

Dizajn i izrada: Dizajn Zona 42