Iran i blaga Perzije 9 dana 20.-28.10.2023.

PUTOVANJE U IRAN I BLAGA PERZIJE 9 dana avionom iz Zagreba

Putovanje u Teheran – Kašan – Esfahan – Jazd – Nakš-e-Rostam – Perzepolis – Širaz 

Termin putovanja: 20.10-28.10.2023.

Program putovanja:

1.dan ZAGREB – ISTANBUL 
Sastanak sudionika putovanja u zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu u 18 sati kod šaltera središnjih informacija. Preuzimanje putnih dokumenta i osnovnih informacija od strane pratitelja putovanja te prijava na let TK 1056 s polaskom u 20,30. Slijetanje u zračnu luku Istanbulu u 23,40 po lokalnom vremenu i nastavak letom TK 885 za Teheran u 03,05

2.dan TEHERAN 
Dolazak u zračnu luku u Teheranu u 06.35. Preuzimanje prtljage i carinske formalnosti. Susret s lokalnim vodičem i odlazak u restoran na doručak te šetnja gradskim središtem i razgledavanje. Teheran je najveći grad Irana, kulturno, političko i industrijsko središte zemlje te multikulturni centar u kojem žive stotine tisuća pripadnika gotovo svih naroda okolnih zemalja. Posjet nekadašnjoj kraljevskoj palači Golestan pod zaštitom UNESCO-a i razgledavanje raskošnog kompleksa. Nakon ručka odlazak u hotel,  smještaj u sobe te odmor. Dan završava šetnjom živopisnim teheranskim kvartom Tadžriš, bazarom i obilaskom džamije Saleh. Povratak u hotel, noćenje.

3.dan TEHERAN – KAŠAN – ESFAHAN 
Doručak i odlazak u pustinjski grad Kašan na rubu oaze u kojem se razgledava vrt Fin, jedan od najljepših primjeraka perzijskih vrtova iz 16. stoljeća koji je uvršten u popis UNESCO-ve baštine  i muzej-hamam sultana Amira Ahmada poznat po unikatnoj arhitekturi i dekoracijama. Nakon ručka odlazak na Kašanski tradicionalni bazar s impresivno ukrašenim svodom. Vožnja do Esfahana, smještaj u hotel i noćenje.

4.dan ESFAHAN 
Doručak. Esfahan smatraju jednim od najljepših gradova svijeta i perjanicom iranske arhitekture. Mnoge velebne džamije, palače s vrtovima, gradski trgovi  i mostovi na popisu su UNESCO-ve svjetske baštine. Grad je i prije bio značajan centar, no najveći procvat doživljava u 16. i 17. stoljeću kada je sagrađena većina  građevina i zasađeni prelijepi vrtovi. Obilazak armenske četvrti i katedrale Vank, najljepše od brojnih crkvi u armenskom dijelu Esfahana. U centru grada šetnja golemim trgom  Nakš-e Džahan koji svjedoči o snazi safavidske dinastije te posjet džamiji Džame, najstarijoj u Iranu, a zatim najvećoj gradskoj atrakciji kraljevskoj palači Čehelsotun s prekrasnim vrtovima.Nakon kasnijeg ručka obilazak čuvenih safavidskih mostova Si-o-Se i Hadžu na rijeci Zajanderud, najljepših od jedanaest povijesnih mostova u gradu, izgrađenih u 17. stoljeću. Povratak u hotel, noćenje.

5.dan ESFAHAN- JAZD
Doručak. S obzirom da je Esfahan bio jedan od najznačajnijih gradova na Putu svile njegova obrtnička tradicija je ostala očuvana i do danas. Slobodno prijepodne  možete iskoristiti  za kupovinu suvenira i uživanje u bogatoj bazarskoj ponudi (ukrasno posuđe, tkanine, stolnjaci, šahovske ploče, tepisi). Ručak u restoranu. U popodnevnim satima odlazak u jedan od najstarijih gradova svijeta Jazd, poznat po arhitektonskoj jedinstvenosti i očuvanim tradicionalnim četvrtima, hamamima i bazarima. Povijesni centar grada uvršten je u UNESCO-vu listu svjetske baštine. Šetnja labirintom uskih ulica stare gradske jezgre u pratnji vodiča. Prijava u hotel, noćenje.

6.dan JAZD 
Doručak. Jazd se smatra središtem staroperzijske religije Zoroastrizam. Dolaskom islama na ove prostore većina stanovništva prihvatila je novu religiju, no u nekim područjima su se sačuvala i stara vjerovanja. Obilazak takozvanih „ kula tišine“  uzvišenja koja su u prošlosti služila kao mjesta sahrane zoroastrijanaca, a zatim posjet njihovom muzeju i hramu
u kojem vječna vatra neprekidno gori već 1600 godina. Odlazak u prelijepi perzijski vrt Dolatabad iz 18. stoljeća koji je uvršten u UNESCO-vu svjetsku baštinu zajedno sa 33,8 m visokim vjetrohvatom, najvišim u Iranu. Vjetrohvati, konstrukcije u obliku dimnjaka ili kule smještene iznad objekta imali su u prošlosti funkciju rashlađivanja objekta i mogu se vidjeti u mnogim vrućim dijelovima Irana. Razgledavanje atraktivne džamije Džame iz 14. stoljeća s najvišim minaretima u Iranu. Panoramom Jazda dominiraju kupole, minareti i vjetrohvati pa je večer ugodno provesti  na krovu kavane s pogledom na egzotičnu gradsku panoramu. Noćenje u hotelu.

7.dan JAZD – NAKŠ-E-ROSTAM – PERZEPOLIS – ŠIRAZ 
Poslije doručka odlazak iz Jazda i vožnja prema Perzepolisu uz zaustavljanje i razgledavanje arheološkog lokaliteta Naks-e-Rostam gdje su u liticama stijena uklesane kraljevske grobnice, a prema drevnim zapisima jedna od njih pripada Dariju Velikom. Ulazi su ukrašeni reljefima koji prikazuju perzijske kraljeve, a smatra se da je najstariji reljef  iz 10. stoljeća p.n.e. Nakon ručka razgledavanje arheološkog lokaliteta Perzepolisa, ceremonijalnog glavnog grada Perzijskog carstva u doba Ahemenida. Osnovao ga je kralj Darije Veliki u 6. stoljeću p.n.e. i danas je najznačajniji lokalitet u Iranu iz antičkog doba uvršten na popis UNESCO-ve svjetske baštine. Grad je razorio Aleksandar Veliki na svom pohodu, no sačuvani su ostaci nekih monumentalnih građevina, natpisi i reljefi, Dolazak u Širaz, smještaj u hotel i noćenje.

8.dan  ŠIRAZ 
Širaz, grad parkova i lijepih vrtova nazivaju još i Perzijska kulturna metropola zbog velikog kulturnog i povijesnog značaja. Grad se spominje u glinenim zapisima još od prije četiri tisuće godina, a u srednjem vijeku najveći perzijski umjetnici i pjesnici živjeli su i stvarali svoja djela ovdje. U jutarnjim satima odlazak u Nasiromolk džamiju kada zrake sunca kroz šarene prozore prodiru u džamiju što stvara poseban ugođaj. Odlazak u obližnji perzijski vrt Narandžestan ugledne širaske obitelji Gavam te s obzirom da je Širaz grad poezije posjet mauzoleju slavnog perzijskog pjesnika Hafiza. Nakon ručka slobodno vrijeme, a navečer obilazak imamzade džamije Šahčerag. Večera u restoranu te transfer na aerodrom u kasnim večernjim satima.

9.dan ŠIRAZ – ISTANBUL – ZAGREB 
Prijava na let TK 885 s polaskom u 01,45 i slijetanjem u Istanbulu u 05,20.Nastavak putovanja letom TK 1053 u 06,55 i dolazak u Zagreb u 08,00.

CIJENA PO OSOBI :

First minute cijena: 1.520 €  ( 11.445,60  kn  ) sa uključenim zrakoplovnim pristojbama

Redovna cijena: 1.560 €  ( 11.746,80 kn  ) sa uključenim zrakoplovnim pristojbama

U cijenu je uključeno: 

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi
 • aerodromske pristojbe
 • 6 noćenja s doručkom prema programu u hotelima ( u Teheranu u hotelu 5* ;  4* u Esfahanu,  u kvalitetnom hotelu tradicionalne arhitekture 3* u  Jazdu i u hotelu 4+* u Širazu )
 • 6 ručkova u restoranima
 • doručak po dolasku u Teheran
 • večera zadnji dan prije odlaska na aerodrom
 • usluga lokalnog vodiča na engleskom  jeziku
 • usluga pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • svi prijevozi prema programu klimatiziranim turističkim autobusom
 • sve ulaznice za lokalitete po programu razgledavanja
 • troškovi organizacije putovanja

U cijenu nije uključeno:

 • nadoplata za jednokrevetnu sobu 170 €  ( 1.280,10 kn )
 • troškovi vize za Iran 56 € (plaćanje u agenciji)
 • napojnice lokalnom vodiču i vozaču ( 40 € – plaćanje na licu mjesta )
 • putno osiguranje

Minimalni broj putnika u grupi : 20

Informacije o letu:

 • Prijevoznik: Turkish Airlines
 • Dozvoljena težina prtljage 30 kg (uključena u cijenu) + 1 komad do 8 kg ručne prtljage
 • Navedena vremena u programu su lokalna vremena dolazaka/odlazaka.
 • Zrakoplovna kompanija zadržava pravo promjene vremena letova.

Viza:

 • Hrvatski državljani za ulazak u Iran trebaju vizu. Potrebno je dostaviti agenciji kopiju naslovnice putovnice 30 dana prije putovanja i ispuniti obrazac koji se nalazi na internestkoj stranici  http://e_visa.mfa.ir/en/  i potvrdu koju dobijete s naslovom Visa Grand notice također dostaviti u agenciju. Vize izdaje Veleposlanstvo Irana u Zagrebu te je 25 dana prije polaska potrebno dostaviti i putovnice u agenciju. Poželjno je priložiti i policu putnog zdravsrvenog osiguranja.

Putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci. Cijena vize je 56 €

Uvjeti vezani uz COVID-19 

 • Za ulazak u Iran potrebna je potvrda o primitku dvostrukog cjepiva s tim da je datum primitka druge doze stariji od 15 dana prije putovanja. Oni koji nisu cijepljeni trebaju PCR test rađen unutar 72 sata prije ulaska u zemlju.

Ovo su trenutni uvjeti koji se mogu naknadno i promjeniti.

Odjeća:

 • Prema propisima, svi turisti moraju biti prikladno odjeveni i poštivati način odijevanja u Iranu. Od muškaraca se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava ( mogu imati kratke rukave ). Žene moraju imati šalove / marame koji prekrivaju kosu, a ruke i noge moraju biti pokrivene. Žene mogu nositi i hlače, ali ne uske, a gornji dio komotnu tunika dugih rukava. Žene ne mogu imati majice ili haljine kratkih rukava.Odjeća treba biti neprozirna i komotnija.

Napomene:

 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Irana te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju.
 • Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju Uvjeti otkaza putovanja organizatora.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtijeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe, karte se izdaju za sve putnike u jednom danu.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. Datum izrade programa 17,11, 2022.

Za navedeni aranžman vrijede Opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima.
Molimo vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

IRAN

 • Površina : 1.648 195 km2
 • Broj stanovnika : 86.758 000
 • Etnička struktura : 61% Perzijanci, 16 % Azerbejdžanci i ostali narodi
 • Religija : Islam
 • Jezik: Farsi
 • Sigurnost: Iran je za turiste sigurna zemlja i može se kretati svim gradovima bez ikakvih ograničenja
 • Hrana : Iranska hrana je  raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom( osim svinjetine )
 • ostoje mnogobrojni kvalitetni restorani koji nude tradicionalna jela
 • Piće: alkohol je zabranjen i ne može se kupiti niti konzumirati na javnim mjestima
 • Voda je uglavnom pitka, a dostupna je svuda i flaširana voda. Pije se uglavnom čaj.
 • Valuta: Iranski rial   IRR  ( 1 USD = 48 IRR ;  1 € = 44 IRR )
 • Plaćanje:  kreditne kartice se ne mogu koristiti na mnogim mjestima pa je potrebno ponijeti gotovinu. više se koristi € i lakše mijenja.
 • Mobiteli : A1, T-Mobile i Telemach
 • Internet :  dostupan. svuda
 • Napon: 220 volti
 • Vremenska razlika : + 3,30
 • Klima: Iran je velika zemlja i ima više klimatskih zona, najveći dio zemlje ima kontinentalnu klimu s 4 godišnja doba. Ljeto je vruće, a dijelovi zemlje imaju suhu klimu , s vrlo malo vlage pa se vrućina lakše podnosi

pošalji upit

Vrijede opći uvjeti putovanja putničke agencije Best Travel. Uplaćena jamčevina kod Kvarner Vienna osiguranja. Preporučamo putno osiguranje!

 

Izdvajamo

Najam autobusa

Najam autobusa

Best Travel

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas

Adresa:

Best Travel, turistička agencija

Ilica 49, galerija Obrtničke komore

HR-10000 Zagreb

Radno vrijeme:

Ponedjeljak-petak: 10-16h

Kontakt:

t: 01/48-17-675

t: 01/58-01-485

e: besttravel@besttravel.hr

Žiro-račun:

HR2423600001102645207

OIB:

58648734664

Gardaland

Izleti u Gardaland

Izleti u Gardaland

Jednodnevni i višednevni izleti u Gardaland

Dizajn i izrada: Dizajn Zona 42