Crna Gora – Zaljev hrvatskih svetaca

Crnogorsko Primorje

 

Za Bokokotorski zaljev kažu da je jedan od deset najljepših zaljeva na kugli zemaljskoj, a već izlaskom iz prvog zavoja na cesti koja ga prati uz samu obalu uvjerit ćete se da je odista tako. Putovali automobilom ili organizirano u autobusu, odaberite duži put koji će opravdati svaku minutu vožnje od Herceg Novog put plantaže mimoza u Đenovićima, pa Kamenara, gdje valja trajektom prijeći do Lepetana ako želite skratiti put do Kotora. Ako pak želite uživati u jedinstvenoj kreaciji geološke igre prirode koja je oblikovala zaljev hrvatskih svetaca, valja vam nastaviti, uz Risan i Perast, do Kotora. Tako ćete vidjeti dva zaljeva koji čine Boku kotorsku – toplansko-tivatski i risansko-kotorski povezana uskim tjesnacem širokim samo 1,25 km.Nešto širi tjesnac, Verige, dug 2325 m, a širok 350 m kroz koji se ulazi u unutarnji dio Boke, u srednjem su vijeku zatvarali verigama, po čemu nosi ime. Iz Boke kotorske su tijekom stoljeća stizali ponajbolji kapetani, a u 18. stoljeću u zaljevu je bilo više od 300 brodova.

Ne propustite posjetiti otočić Gospu od Škrpjela, nastao tako što su peraški pomorci na tom mjestu punih 250 godina bacali kamenje i tako umjetno stvorili otočić. A kad konačno stignete u Budvu, ako se uspijete odvojiti od čarobnog Kotora, počastite se time da zalutate kroz kamenom popločene uličice grada podignutom na otočiću. Budva je jedno od najstarijih naselja na Jadranu, nekadašnja grčka kolonija Butua. Bez obzira na doba godine, ne propustite obići Bečiće, Miločer te Petrovac i neizostavni Sveti Stefan, koji se čini poput gradića zaustavljenog u vremenu, a iza zidina krije udobnost najluksuznijeg hotela. Upoznajte i Cetinje, povijesnu prijestolnicu Crne Gore, nacionalni park Lovćen – i popnite se do Njegoševa mauzoleja.

Pogledaj video:

Crna Gora

SAVJET PLUS 
Cijene izvanpansionske potrošnje u turističkim mjestima slične su onima na našoj obali. Iznenaditi će vas srdačnost naših susjeda.

Jeste li znali da Budva ima preko 1500 taksi vozila?  Ljubazni vozači odvesti će vas na bilo koju lokaciju na području grada za cijenu od 1-5 €. Dogovoriti cijenu unaprijed prije ulaska u vozilo.

 

NJEGUŠKI PRŠUT Dobro posoljen od mesa buta pa stisnut i sušen na buri, bez previše začina, ovaj je pršut prava poslastica, a vrijedi ga kušati u selu Njeguši na putu prema Cetinju   FOTOGRAFIRAJTE Boka kotorska raj je za ljubitelje fotografije pa ćete kadar pronaći na vidikovcima uz put prema Cetinju, ali i u šetnji malim gradovima. Zaputite se i do plaža koje su zimi puste, a tamni pijesak ugodno topao od zimskog sunca

PLODOVI MORA More je u zaljevu vrlo duboko, što jamči čistoću, pa na crnogorskoj rivijeri vrijedi pojesti dobre školjke, koje su najdeblje upravo oko blagdana svetog Josipa
Izvor: Večernji list

 

Preporučena putovanja:

Dizajn i izrada: Dizajn Zona 42