Arborerum Volčji potok

TAKO BLIZU, TAKO NEODOLJIV…

Arboretum Volčji potok

Jeste li već posjetili malo mjesto Volčji potok i tamošnji Arboretum?
Na svega par sati vožnje od Zagreba, na putu od Ljubljane prema Domžale, nalazi se prvi mali raj na Zemlji.
Navodi se da je arboretum nasad raznovrsnog domaćeg i stranog drveća i grmlja koji služi za znanstvene, uzgojne i dekorativne svrhe. To je znanstveno , ali arboretum je puno više od toga, naprosto – bajka.
Bajka istkana od raznovrsnog cvijeća, drveća, ukrasnog grmlja te detaljima koji bude pozitivne osjećaje.
Svake godine upravo u ovo doba okuplja tisuće zaljubljenika u cvijeće i prirodu.
JESTE LI ZNALI da se Arboretum
proteže na 88 hektara (880 000 m2) na kojima se nalaze, šuma, jezera, parkovi, cvjetne gredice, ukrasno bilje I staklenici…
Čak 2 milijuna tulipana dočekuje nas u punom cvatu.
Svaki dio priča je za sebe. Osnovan je 1952 godine od strane Poljoprivrednog fakulteta iz Ljubljane ne prostoru na kojem je još potkraj 19 st. prvi park zasadio Ferdinand Souvan.
Godine rada I truda bile su potrebne za ovo čarobno mjesto.
Svako godišnje doba donosi posebne boje I drugačiju čaroliju u arboretum. Proljetne nijanse zelene na tek prolistalom drveću preko šarenila cvijeća tijekom ljeta do svih nijansi crvenih i smeđih u jesen .
A zimi? Zima je obično snježna i bijela, a to je vrijeme  kada sve bilje i drveće miruje i skuplja snagu za novi početak.
Meni je arboretum možda najinteresantniji za vrijeme manifestacije Dani tulipana, koja se tradicionalno održava posljednji tjedan u travnju. U to vrijeme dočeka vas na stotine tisuća rascvjetalih cvjetova tulipana svih boja nijansi i šara i svaki vas zasebno pozdravlja. Tu se nalaze vrste koje su imale naše bake u vrtu velikih crvenih ili žutih glava, preko rozih, bijelih, ljubičastih, narančastih, šarenih do gotovo crnih. Ni oblici nisu standardni neki su narasli visoki te se uzdižu iznad svojih susjeda, drugi su drugačiji jer su jako mali i trebate zastati da ih vidite, a neki su svoje latice smežurali pa djeluju kao mali pjetlići. Šećući kroz polja tulipana primijetit će te da oni nisu sami u tom vrtu prvi susjedi su im narcise koje također u ovo doba pokazuju svu svoju raskoš i ljepotu.
Jezerca su puna riba koje se sunčaju odmah ispod površine na toplom suncu, a lopoči koji će cvasti u ljeto probijaju se s dna jezera i prvi listići već su se raširili na površini vode. Ako je proljeće toplo  sunčano, šetajući arboretumom naići će te na park rododendrona svih boja , nijansi  i veličina. Odvojite si dovoljno vremena i za njih jer svaki grm ima neku svoju posebnu čar. O tome da će te poželjeti kraj svakog gram i cvijeta da napravite savršenu sliku, nije potrebno posebno spominjati, ali prije no što krenete u arboretum predlažemo da ispraznite memoriju na kartici.
Tek smo prošli pola puta I šetnja šumskim hladom sigurno će goditi, ako ste umorni sjednite na neku od klupa I uživajte u prekrasnom pogledu. Nakon izlaska iz šume možete otići do parka dinosaura ili parka za djecu, jer u arboretumu misle i na najmanje da im se pruži kvalitetan sadržaj. Odmor uz kavu ili pauza za ručak dobro će doći, isto možete konzumirati na terasi restorana. Još uvijek nismo pogledali sve vrtove I kutke pa ćemo se zaputiti u ružičnjak te u staklenike u kojima obitavaju orhideje I kaktusi.
Sada već lagano krećemo prema izlazu kroz vrtove mirisnog bilja, ispod pergola raznih penjačica I pored vrta kojeg je zasadila poznata hrvatska vrtlarica Kornelija Benyovsky Šoštarić.
Važno je znati da teme unutar parka nisu svake godine iste tako da su se prošlih godina mogle vidjeti instalirana vjetrenjače, sve na temu ikebana, likovi iz dječjih priča…

Ako niste posjetili arboretum donosimo par sličica prošlogodišnjeg ugođaja, a ako jeste, vjerujte u neko drugo godišnje doba bit će zasigurno drugačiji pa se zaputite ponovo.
Mi jedva čekamo da vas onamo provedemo.
Do tada, #ostaniteZdravi

 

 

Galerija slika:

[nggallery id=96]

Preporučena putovanja:

Dizajn i izrada: Dizajn Zona 42