Armenija i Gruzija zrakoplovom iz Zagreba – 10 dana/9 noćenja

Armenija i Gruzija zrakoplovom iz Zagreba – 10 dana/9 noćenja Armenija i Gruzija zrakoplovom iz Zagreba – 10 dana/9 noćenja Armenija i Gruzija zrakoplovom iz Zagreba – 10 dana/9 noćenja

Mistični biseri Kavkaza

 

Termin putovanja:

1. dan – Zagreb – Moskva – Erevan

Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova kod šaltera središnjih informacija. Podjela putne dokumentacije od strane pratitelja putovanja te prijava na let za Moskvu na liniji SU2041 (Aeroflot) i polijetanje zrakoplova u 13.20 sati. Dolazak u Moskvu predviđen je u 17.10 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Erevan na liniji SU1868 (Aeroflot) u 20.40 sati. Predviđeni dolazak u zračnu luku Erevan je u 0.30 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku sastanak s predstavnikom lokalnog agenta te organizirani transfer do hotela 4* u Erevanu. Prijava i smještaj u hotel. Noćenje

2. dan – Erevan – Ečmijadzin – Zvartnoc – Erevean

Nakon doručka odlazak u organizirani razgled Erevana, glavnog grada Armenije i jednog od najstarijih glavnih gradova na svijetu, osnovanog 782. godine prije Krista. Među ostalima posjetit ćete Memorijalni park i muzej armenskog genocida te Armenski povijesni muzej. Slijedi vožnja do obližnjeg Ečmijadzina u kojem ćemo posjetiti katedralu i riznicu. Katedralu je sagradio Grgur Prosvjetitelj između 301. do 303. Godine. Ručak u lokalnom restoranu gdje ćete imati priliku probati lokalne armenske specijalitete. Nastavljamo prema srednjovjekovnim ruševinama iz 7.st. u Zvartnocu. Inače i Ečmijadzin i Zvartnoc su uvršteni na UNESCOV popis svjetske baštine. Povratak u Erevan. Noćenje u hotelu.

3. dan – Erevan – Aštarak – Amberd – Erevan

Doručak. Kao prva kršćanska zemlja, Armenija je dom mnogobrojnim drevnim crkvama i samostanima. Odlazak prema gradu Aštaraku, jednom od najstarijih gradova u Armeniji. Prva postaja današnjeg razgleda je posjet Karmravor Bogorodičinoj crkvi iz 7. stoljeća, slijedi vožnja do srednjovjekovne tvrđave Amberd iz 9. stoljeća koja se nalazi na južnoj padini planine Aragac, na 2300 m nadmorske visine. Okružena je dubokim klancem. Odavde je i naziv koji se prevodi s armenskoga kao “tvrđava koja dopire do oblaka”. U 10. st. na mjestu stare tvrđave dinastija Bagratida gradi bedem, dvorac i parno kupalište. Tvrđava je bila dvokatna. U prizemlju su bile smještene skladišne prostorije, a na gornjim katovima – stambene prostorije. Tvrđava je imala vodovod, a također i spremnik vode. Kupalište se je sastajalo od nekoliko prostorija: soba za grijanje, svlačionica i kupaonica. U zidove su bile ugrađene cijevi za toplu i hladnu vodu. Ručak u lokalnom restoranu. Slijedi vožnja do srednjovjekovnog samostana Saghmosavanka smještenog u prekrasnom, dubokom kanjonu Aštaraka. Povratak u Erevan. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4. dan – Erevan – Khor Virap – Areni – Noravank – Erevan

Doručak u hotelu, a zatim posjet Khor Virapu, armenskoj apostolskoj samostanskoj crkvi i važnom mjestu hodočašća. Važnost ovog mjesta povezana je s Grgurom Prosvjetiteljem, koji je uveo kršćanstvo u Armeniju, a kojeg je armenski kralj Tiridates III ovdje držao zatvorenog 13 godina. S vremenom je Grgur postao kraljev vjerski mentor. 301 g. Armenija je postala prva zemlja na svijetu koja je kršćanstvo prihvatila kako službenu religiju. Crkva Khor Virap nalazi se na araratskoj visoravni pa se odatle širi čudesan pogled na svetu planinu Ararat – simbol besmrtnosti Armenije. Zatim slijedi odlazak do samostana Noravank iz 12. stoljeća smještenog među predivnim strmim stijenama. Posjetit ćemo također i vinariju u selu Areni Povratak u Erevan. Ručak u restoranu koji je smješten u spilji nedaleko Noravanka. U poslijepodnevnim satima povratak u Erevan. Noćenje.

5. dan – Erevan – Matenadaran – Garni – Geghard – Erevan

Nakon doručka obilazak Instituta Matenadaran – muzeja srednjovjekovnih rukopisa. Velik broj starih rukopisa je nestao u mnogobrojnim invazijama raznih osvajača, ali se još uvijek u institutu nalazi 17.000 zapisa o najrazličitijim temama, od povijesti, filozofije, medicine, matematike, književnosti, povijesti umjetnosti. Slijedi vožnja do mjesta Garni, udaljenog 30-ak kilometara od Erevana. Posjet hramu Garni iz 1. stoljeća koji će vas podsjetiti na Partenon, a kojeg je dao sagraditi kralj Trdat III i posvetio ga Bogu Sunca. Šetnja do kanjona Azat gdje ćete vidjeti mnoštvo bazaltnih stupova koji nalikuju na “kamenu simfoniju”, prizor koji će vas podsjetititi na orgulje. Ručak u tipičnoj domaćoj armenskoj kući gdje ćete vidjeti kako se priprema tipični armenski kruh “lavash” te meso koji se pripremaju u pećnicama pod zemljom koje se nazivaju “tonir”. Potom nastavljamo put prema samostanu Geghard, jedinstvenom samostanskom kompleksu Armenske apostolske crkve, pod zaštitom UNESCO-a i dijelom je isklesan iz stijena planine koja ga okružuje. Njegovo prvo ime je bilo Ayrivank (špiljski samostan), a danas je poznat pod imenom Geghard (samostan koplje). Povratak u Erevan. Noćenje.

6. dan – Erevan – Jezero Sevan – Dilijan – Goshavank – Sanahin – Tbilisi

Doručak u hotelu, a zatim vožnja do jezera Sevan koje je najveće slatkovodno jezero u Armeniji, najveće jezero u Kavkaskoj regiji, te s nadmorskom visinom od 1900 metara jedno od najviših jezera na svijetu. Zajedno s jezerima Van i Urmija predstavlja jedno od tri velika jezera starovjekovne Armenije. Površina mu je 940 km2 i duboko je do 83 metra. Razgled samostana Sevanavank, smještenog na poluotoku. Nakon razgleda samostana Sevanavank vozimo se do pokrajine Tavush gdje ćemo se zaustaviti u gradiću Dilijan – šetnja ulicama starog Dilijana s tradicionalnim trgovinama rukotvorina i tipičnih armenskih proizvoda. Dilijan je najomiljenija destinacija turistima koji posjete ovu zemlju. Razgled samostana Goshavank gdje se nalaze neki od najboljih hačkara (nadgrobni spomenici s uklesanim križevima u plitkom reljefu) u Armeniji. Ručak te nastavak puta prema samostanskom kompleksu Sanahin iz 966. godine, a koji je na popisu UNESCO-ve zaštićene baštine. Nastavljamo prema granici s Gruzijom. Obavljanje carinskih i pograničnih formalnosti te vožnja do glavnog grada Tbilisija. Prijava i smještaj u hotel 4*. Noćenje.

7. dan – Tbilisi – Mtskheta – Tbilisi

Nakon doručka odlazak u razgled Tbilisija, glavnog grada Gruzije. U arhitekturi Tbilisija se miješaju bizantski, ruski, europski i bliskoistočni utjecaji. Vidjet ćemo stari dio grada koji obiluje građevinama u tradicionalnom gruzijskom stilu. Vidjet ćete hram Metekhi, povijesno značajnu tvrđavu Narikala s koje se pruža prekrasan pogled, katedralu Sioni, crkvu Anchiskhati, državni muzej, Rustaveli aveniju. Ručak. Nastavljamo prema nekadašnjoj gruzijskoj prijestolnici i sjedištu gruzijske pravoslavne crkve – gradu Mtskheta u kojemu su Gruzijci prihvatili kršćanstvo početkom 4.st. Grad i njegovi spomenici su uvršteni na UNESCOV popis. Razgled samostana Jvari (“Crkva sv. Raspeća”) koje je najvažnije svetište u Gruziji, izgrađeno na mjestu gdje je Sveta Nina podigla križ koji je zamijenio poganske skulpture; katedrale Svetitskhoveli (“katedrala živih stupova”) druga najveća crkva u zemlji. Najstariji ostaci su iz 4. st., ali je većina današnjeg zdanja sagrađena u 9. st. prilikom velike obnove. Mjesto za molitvu i hodočašća, katedrala predstavlja vjerojatno i najvažniju crkvu u cijeloj Gruziji. Ono po čemu je još zanimljiva je jedan širi stup u njenom središtu, za kojeg kažu da sadrži Kristovu halju. Po legendi, jedan Židov iz Mtskhete je bio prisutan na Raspeću, pa se nekako domogao te halje i donio ju natrag u svoj rodni grad. Povratak u Tbilisi. Noćenje.

8. dan – Tbilisi – Signagi – Tsinandali – Telavi

Doručak i odjava iz hotela. Vožnja prema utvrđenom gradu Signagi iz 18. stoljeća kojeg nazivaju i gradom ljubavi. Grad je očuvao svoj izvorni izgled, a danas nudi posjetiteljima zadivljujući pogled na okolne kavkaske planine. Slijedi degustacija vina u vinskom podrumu lokalnog farmera, a tu ćete imati i ručak. Nastavak putovanja prema Tsinandaliju gdje ćemo posjetit imanje vojvode Alexandra Chavchavadze, koji je zaslužan za izgradnju najstarije i najveće vinarije u Gruziji. Nastavljamo putovanje do administrativnog središta regije, grada Telavi. Po dolasku smještaj u pansion i večera. Noćenje.

9. dan – Telavi – Alaverdi – Kvareli – Tbilisi

Nakon doručka odjava iz hotela. Slijedi posjet selu Ikalto, poznatom po svom kompleksu samostana i Akademiji Ikalto, zatim razgled katedrale Alaverdi, elegantne crkve iz 11. stoljeća i jedne od najvećih katedrala u Gruziji. Potom nastavljamo prema gradu Kvareli gdje ćemo imati ručak na lokalnoj farmi s domaćim specijalitetima i vinom. Nakon ručka nastavljamo prema Tbilisiju. Po dolasku u Tbilisi prijava i smještaj u hotel 4*. Noćenje.

10. dan – Tbilisi – Moskva – Zagreb

Ranojutarnji transfer do zračne luke Tbilisi i prijava na let za Moskvu. Polijetanje zrakoplova u 3.15 sata na liniji SU1893 (Aeroflot). Dolazak u Moskvu predviđen je u 4.50 sati, a nastavak leta prema Zagrebu u 10.20 sati na liniji SU2040 (Aeroflot). Dolazak u Zagreb u 12.25 sati. Završetak putovanja.

 

Cijena po osobi: od 9.690 kn

 

Cijena uključuje

– prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb – Erevan – Tbilisi – Zagreb u ekonomskoj klasi
– smještaj u hotelima 4* na osnovi 9 polupansiona (doručak i ručak)
– obroke prema programu
– razglede i ulaznice za objekte koji se posjećuju po programu putovanja
– lokalnog vodiča na engleskom jeziku
– pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
– prijevoz modernim klimatiziranim autobusom
– jamčevinu i trošak organizacije putovanja

Cijena ne uključuje

– pristojbe zračnih luka 1.390 kn
– dodatne obroke i izlete
– doplatu za jednokrevetnu sobu 2.700 kn
– napojnice za lokalne vodiče i vozače (obavezna doplata na licu mjesta 35 EUR)
– putno osiguranje (preporučujemo)

Obavezne doplate po osobi

– zrakoplovne pristojbe 1.390 kn obavezna doplata kod prijave (podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovnih karata)
– napojnice vodiču i vozaču 35 EUR – plaćanje na licu mjesta.

pošalji upit

Vrijede opći uvjeti putovanja putničke agencije Best Travel. Uplaćena jamčevina kod Kvarner Vienna osiguranja. Preporučamo putno osiguranje!

  007

Izdvajamo

Najam autobusa

Najam autobusa

Best Travel

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas

Adresa:

Best Travel, turistička agencija

Ilica 49, galerija Obrtničke komore

HR-10000 Zagreb

Radno vrijeme:

Ponedjeljak-petak: 10-16h

Kontakt:

t: 01/48-17-675

t: 01/58-01-485

e: besttravel@besttravel.hr

Žiro-račun:

HR2423600001102645207

OIB:

58648734664

Gardaland

Izleti u Gardaland

Izleti u Gardaland

Jednodnevni i višednevni izleti u Gardaland

Dizajn i izrada: Dizajn Zona 42